NİĞDE / ÇİFTLİK - Murtaza Aynur Filibeli İlkokulu

MURTAZA KÖYÜ

Murtaza köyü ilçenin doğusuna düşmektedir. İlçeye özellikle kış aylarında ulaşımı güç bir köydür. Köyün doğusunda Hacı Abdullah kasabası, kuzeybatısında Çınarlı Köyü ve batısında Azatlı kasabası vardır.

Köy adını burada yaşayan feodal beyi Mırtot'tan almıştır. Zamanla üç önemli feodal beyi (Divriği, Andol ve Mırtot) buraya yerleşmiş ve bulundukları bölgelere adlarını vermişlerdir.

Köy vadi yamacına kurulmuş dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir. Köy yakınlarında bu köyün adını taşıyan bir baraj vardır. Bu barajda başta Murtaza Köyü olmak üzere Hacı Abdullah ve İnli Kasabaları da arazilerini sulamada kullanmaktadır. Bu baraja Murtaza Kalesine ve Ketençimen'e yazın dışarıdan birçok insan gelmektedir. Buradaki kale Bizanslılardan kalmadır. Ayrıca Ketençimen'de kışın kayakçılıkta yapılmaktadır.

Köyde 235 hane bulunmaktadır. Nüfusu 1800 civarındadır. Nüfusun %45 bayan, %55 i ise erkektir.

Köyde arazi dardır. Bundan dolayı hayvancılık özellikle de küçükbaş hayvancılık yaygın olarak yapılır. Murtaza halkının büyük çoğunluğu arazinin dar olması ve köyün şartlarından dolayı Niğde'de ikamet etmektedir. Çiftlikte ve Niğde merkezde en fazla araziye ve arsaya sahip köy Murtaza'dır. Ayrıca öğrenci babalarının büyük kısmı seyyar satıcılık ve hamallık yapmaktadır. Bir çoğu İstanbul'da çalışmaktadır. Eşleri ve çocukları ise köyde kalmaktadır. Hayvancılık için yayla ağılları ve damları mevcuttur.

Köyde en çok sarımsak, patates ve pırasa ekilmektedir. Bu ürünler Niğde ve Çiftlik pazarlarında satılmaktadır.

Yayın: 03.12.2019 - Güncelleme: 27.09.2023 10:14 - Görüntülenme: 337